Lekvänliga barnkläder

Att barn behöver lekvänliga kläder är kanske ingen nyhet. Inte heller det faktum att barn i stor utsträckning borde tillåtas välja sina kläder själva. Dock finns det fortfarande föräldrar som prioriterar att klä sina barn i kläder som de själva har valt och som inte är lika lekvänliga.

Kläder för väder

När barnet har lämnat spädbarnsåldern så börjar det röra sig mycket mer. Från dagen förskolan börjar tills barnet är tonåring så består barnens liv till stor del av lekar och rörelse. Därför är det extra viktigt att barn har kläder som är anpassade för väder och kläder som är bekväma.

Att tidigt involvera barnen i klädval är en balansgång. Dels är det ibland svårt att parera mellan vad barnen själva vill ha på sig kontra hur klimatet är runtomkring barnet. Och dels kan det vara svårt att få barnen att förstå vilka kläder som kanske lämpar sig mer för födelsedagskalas och vilka som fungerar bättre till vardags.

De flesta föräldrar har som bekant redan förstått det här och många förskolor och skolor är duktiga på att påminna. Men för vissa verkar det här inte gå hem lika lätt. De klär sina barn i antingen kläder som inte är säsongsanpassade eller kläder som barnet inte kan leka lika lätt i. Att fokusera på att ge barnen en bra basgarderob som sedan varieras med mer säsongsbetonade plagg är smart. Några exempel på bra plagg är mjuka byxor, leggings, hoodies, t-shirtar och liknande.

Det kan också vara svårt för barnet att ta till sig den ekonomiska aspekten. Att de måste välja kläder i en viss prisklass eller av något särskilt märke kan också vara svårt att rätta sig efter. Ofta är yngre barn inte särskilt intresserade av framför allt det sistnämnda, utan det kommer mer när barnen blir äldre.

mts_wordx