Klädbytardag

Har du tröttnat på att lägga otroligt stora summor pengar på barnkläder flera gånger om året? Om du är småbarnsförälder så har du säkerligen redan koll på att barnets garderob behöver bytas ut hela tiden (och vi menar verkligen hela tiden). Man köper ett plagg och barnet hinner använda det två gånger innan det har blivit för litet. Även om man handlar begagnat så är det fortfarande en hel del pengar som man gör av med på enbart kläder och skor.

Loppmarknader i all sin ära, men visste du att det faktiskt finns ett annat sätt som du kan få tag på barnkläder eller snygga Tamaris skor i rätt storlek och detta utan att behöva lägga ut en enda krona? Vi talar inte om välgörenhet och naturligtvis inte om stöld, utan här är det klädbytardagar som vi vill sätta i strålkastarljuset!

Vad är en klädbytardag?

Namnet talar egentligen för sig själv, men enkelt förklarat kan man säga att en klädbytardag är en dag då flera personer träffas och byter barnkläder med varandra. Man tar med sig de kläder som inte längre används eller som har blivit för små för det egna barnet och byter bort dessa mot kläder i barnets nuvarande (eller större) storlek. Det kan t.ex. vara så att en förälder har barn i flera olika åldrar. Det mellersta barnet har vuxit ur sina kläder, vilket passar ditt barn perfekt, samtidigt som förälderns nyfödda är i behov av de kläder som din nu stora inte längre kan ha. Då byter ni helt enkelt kläder med varandra och inte en enda krona har använts på kuppen.

Anordna klädbytardagar

Det finns ett flertal olika grupper på t.ex. Facebook som du kan vända dig till där du får information och tips från andra människor om när eventuella klädbytardagar kommer att äga rum. Vill du inte vänta (eller inte hittar någon nära dig) så kan du se till att anordna en egen. Sätt upp lappar i ditt område och glöm inte bort att även informera de andra föräldrarna på ditt barns förskola/skola. Ni kan t.ex. även fråga personalen om det finns möjlighet att anordna klädbytardagen i någon av förskolans/skolans lokaler, men du kan även ha det i ditt eget hem eller varför inte i en hyreslokal.

Fördelar

Fördelarna med en klädbytardag är naturligtvis väldigt många. För det första så behöver du inte slösa några pengar på kläderna, men du gör även en mycket stor insats för miljön. Att bli mer miljömedveten är något som många nu strävar efter och därför tror vi inte heller att det kommer vara svårt för dig att få folk att vilja komma till din klädbytardag. En annan fördel är att du har möjlighet att träffa nya människor. Kanske kan ni göra ett återkommande event av dagen och samarbeta?

mts_wordx