Köpa skaljacka till barn – hur ska man tänka?

Tänker du att en skaljacka bara är ett onödigt inköp? Då är det dags att tänka om. En skaljacka är ett av de bästa inköp som du kommer att göra och den används flitigt både vid promenader som till lek och stoj. Precis som namnet beskriver så är en skaljacka något som man använder längst ut på kroppen, alltså som ett skal. Jackan håller inte bara barnet varmt, utan skyddar även mot väta och regn så väl som mot vind.

Anledningen till varför så många föräldrar väljer att köpa skaljackor till sina barn är för att de är smidiga att röra sig i och dessutom mycket användbara. Jackorna passar utmärkt till våren och är minst lika användbara under hösten. De är enkla att använda bara som de är och köper du rätt storlek finns även plats för ett fleeceställ när vädret är kallare.

Vilken storlek ska man välja?

Det är alltså svårt att veta vilken storlek som man ska köpa på ytterkläder. Barn växer snabbt och man vill gärna att de ska kunna ha plaggen mer än en säsong. Den skaljacka man köper på hösten vill man att barnet ska kunna ha även på våren, samtidigt som man inte vill att barnet ska ha svårigheter att leka i en alldeles för stor jacka.

Ett varumärke som verkligen har sålt som smör är skaljackorna från Didrikson. Didriksons skaljackor är konstruerade på ett sätt som gör att kläderna växer i takt med barnet. Av denna anledning rekommenderar därför företaget att man köper den storlek som barnet har idag. När jackan blir för kort kan man enkelt sprätta upp en liten söm och vips, så är jackan större.

Vilka funktioner ska jackan ha?

Eftersom ett barn inte svettas på samma sätt som vuxna gör behöver du inte lägga någon direkt fokus på att lista ut vad de olika märkningarna och siffrorna i jackan betyder. Du bör däremot se till att jackan du väljer är vattentålig och att sömmarna är svetsade (även tejpade går bra). Hur sömmarna ser ut är viktigare än man tror, eftersom dessa kan vara avgörande för hur länge jackan kommer att hålla och hur torrt ditt barn kommer att vara i den.

Man brukar säga att 5000 mm i vattenpelare är mer än tillräckligt för de allra flesta utomhuslekar, men vill man vara säker på att plaggen kommer att hålla stenhårt hela dagen kan det vara bra att sikta in sig på 8000-10.000 istället.

Ett sista tips är att välja en skaljacka som är tillverkad i ett starkt material som t.ex. polyamid. Sikta gärna på en jacka med förstärkningar på de mest utsatta ställena och tänk på säkerheten. En löstagbar huva är ett krav!

mts_wordx