Att tänka på när man köper barnkläder

När det gäller barnkläder finns de i flera olika modeller, storlekar och varianter. När man ska köpa barnkläder till sitt barn finns det en hel del olika saker att tänka på. Kläderna ska vara snygga, hållbara och dessutom ska de vara i rätt storlek. Vad mer är det klokt att fundera över?

Kläder med olika teman

Man kan hitta barnkläder i flera olika färger och varianter. De finns också med olika teman som jul, olika disneyfigurer med mera. Man kan också hitta roliga halloweendräkter även för de minsta barnen. Riktigt små bebisar brukar ofta kläs i sötare dräkter som pumpor, glada spöken med mera medan de större barnen har lite läskigare kostymer. Det är inte alla som gillar att man klär små barn i halloweenkostymer, men det är varje förälder som bestämmer vad de tycker att det är lämpligt att barnen har på sig.

Vilka material ska man välja?

När det gäller barnkläder kan det också vara bra att fundera över vilka material man väljer. Vissa material är varmare än andra, några skyddar mot regn och så vidare. Dessutom är en del material mer hållbara. Kläder som barn använder utomhus för att leka i behöver vara mer hållbara än finkläder som barnet bara har någon gång ibland.

Det kan också vara klokt att fundera över vilka kläder barnet egentligen behöver i sin garderob. En liten bebis som ligger i vagn kanske inte behöver flera tjocka vinterjackor, massa skor och liknande. Det större barnet som leker ute kanske inte bör klä sig i fina klänningar, dyra jackor och finskor.

Miljötänk

När det gäller barnkläder måste man som förälder vara medveten om att risken finns att barnet växer ur dem relativt fort. Det beror så klart på hur gammalt barnet är men storlekarna kan växla snabbt. Då gäller det också att man funderar en del på miljön. De kläder som barnen inte kan ha längre kan man kanske ge vidare till nästa barn, eller så kan man skänka dem till någon som behöver dem bättre. En annan sak som är bra att tänka på är att man väljer miljövänliga material när kläderna köps. Ull håller länge och det är dessutom ett utmärkt material till barnkläder eftersom det värmer även när det är blött.

Köpa begagnat

När det gäller barnkläder går det utmärkt att köpa dem på second hand. Där kan man ofta hitta plagg i närmast nyskick och det är bara att tvätta dem så blir de som nya. Man kan inte bortse från att det både sparar på miljön men också på plånboken. Som småbarnsförälder kan det finnas en hel del utgifter och att då kunna spara in lite pengar på kläderna är ofta mycket uppskattat.

mts_wordx