Klä ditt barn rätt på sommaren

Har den nya familjemedlemmen kommit mitt i varmaste sommaren eller börjar solens strålar att skina igenom och ni ska ha er första sommar tillsammans? Härligt! Sommaren är en fantastisk tid för många där frisk luft och varma vindar sveper in över landet, men att klä ett spädbarn rätt under denna period kan vara knepigare än man tror. Det är viktigt att man skyddar barnet från den heta solen och ser till så att barnet inte blir överhettad. Under denna period är det även säsong för fästingar och andra obehagliga insekter, så även detta är något man måste tänka på.

Kroppstemperatur hos spädbarn

Ett litet barn har mycket svårt att själv reglera kroppstemperaturen och behöver alltså ha på sig svala kläder för att inte bli alldeles för varm. Kläder fungerar också mycket bra som skydd mot solens strålar och därför bär man välja långärmade plagg som är svala och luftiga. Ha koll på vilken temperatur det är ute för stunden så att ni även kan undvika att gå ut under dygnets varmaste timmar. Man brukar säga att tiden då det är varmast ute är mellan 11-15.

Bebisar har dock ett eget sätt att svalka ner sig och detta genom att svettas. Du kan enkelt känna av om ditt barn är för varm genom att känna i nacken eller på magen, men även huvudet är en bra utgångspunkt. Om ditt barn är för varm ska du plocka av kläderna och gå till en plats som är sval och skön. Badda bebisen med svalt vatten och kontakta sjukvården om barnet har blivit slö, röd eller trött.

Skyddande kläder

Kläder hjälper inte bara barnets känsliga hud att vara skyddad från stark sol, utan ser även till att hålla jobbiga insekter på avstånd. Man bör inte använda myggmedel eller andra kemikalier på barnet utan istället satsa på bra plagg och myggnät som man t.ex. kan ha över vagnen eller fälla upp ute på picknicken. Du bör inte heller smörja in ditt lilla barn med någon typ av solkräm, även om den är framtagen specifikt för barn. Vill du kontrollera hur bra bebisens kläder skyddar mot solen kan du hålla upp kläderna framför solljuset. Ju mindre sol som kommer igenom tyget, desto bättre kommer kläderna också att skydda.

mts_wordx