Bebisens första garderob

Hur mycket kläder du behöver till din bebis beror på hur ofta du vill hänga i tvättstugan eller sätta på en tvättmaskin i hemmet. Jo det är sant! En bebis klarar sig väldigt bra med ytterst få plagg, men eftersom små barn ofta kan kräkas eller ha lös avföring så blir det en hel del tvätt och en del klädbyten varje dag. Hur mycket kläder man har till barnet kan också vara en ekonomisk fråga. Idag går det att hitta bra och tåliga barnkläder till ett rimligt pris, men vissa plagg kan vara mycket dyra beroende på märke och hur kläderna är framställda.

Var ute i god tid, men överdriv inte

Det är naturligtvis bra om man kan vara ute i god tid med att handla in alla de kläder som bebisen kommer att behöva. Många blir lyckliga när de har fått reda på att de är gravida och sätter direkt igång med att inhandla diverse strumpor, bodys och byxor, vilket inte är dåligt i sig. Det är dock ytterst få kläder som är könsneutrala och därför kan det vara bra att vänta tills man vet vilket kön som bebisen kommer att ha. Andra kan inte bry sig mindre om könet och väljer istället plagg som de tycker är fina, oavsett om det är häftiga dinosaurier eller sockersöta blommor på. Vill man inte vänta till vecka 20-21 eller inte har någon lust att ta reda på barnets kön bör man åtminstone vänta till den mest kritiska perioden är över, runt vecka 12.

Inköpslista – barnets första kläder

Vad behöver egentligen ett litet spädbarn ha för kläder och hur mycket av varje sort ska man köpa in? Du kommer troligtvis att få en hel del kläder från vänner och familj i present och gåva, men det är bra att se till att du har tillräckligt för ett flertal ombyten och för en paus från tvätt då och då. I denna lista kan du se hur bebisens garderob bör se ut när ni kommer hem från förlossningen.

  • Bodys – Det kan vara bra att ha cirka 6-8 stycken bodys redo. Blanda gärna korta ärmar med långa ärmar eller välj det som passar bäst för årstiden. Är det kallare behöver barnet ha en kofta ovanpå bodyn, men undvik dubbla lager på sommaren om det är varmt.
  • Tröja/kofta – Satsa på en uppsättning av 5 stycken koftor eller tröjor av tjockare slag
  • Sparkbyxor – 4 till 5 stycken
  • Pyjamas – En pyjamas smutsas ner lika snabbt som vilken tröja som helst. Ha gärna 4-6 pyjamasar redo.
  • Jacka – Jackan bör anpassas efter årstid. Många föredrar overall på höst och vinter medan jacka kan vara lämpligare på svala sommarkvällar.
  • Strumpor – 6 stycken är ett bra antal. Strumpor försvinner fort och speciellt när de är minimala.
  • Mössa – Under vinter och höst är det en varmare mössa och vantar som behövs. Under sommaren kan du välja en sommarhatt eller en tunn mössa.
mts_wordx