Barnkläder & andra babyshowerpresenter

Det amerikanska fenomenet “babyshower” har slagit igenom stort i Sverige. Den blivande mamman och bebisen firas med tårta och presenter. Kalaset, som ofta är en överraskning, sker någon gång i den tredje trimestern nära födelsedatumet. Syftet med en babyshower är att förbereda mamman för födelsen genom att utbyta erfarenheter och ge peppande tips. Det viktigaste är såklart att hon får en trevlig tid tillsammans med vänner och familjemedlemmar. En babyshower anordnas ofta dagtid och liknar en afternoon tea. Det är således ingen vild tillställning utan snarare en mysig stund. Ett nytt fenomen är daddyshower som är i princip samma sak, men det är pappan som firas istället för mamman. Namnet babyshower kommer från det faktum att mamman och barnet ska “duschas” i presenter. Med andra ord är presenterna en mycket central del på denna tillställning. Nedan får du tips på bra presenter samt typisk dekoration och mat på en babyshower.

Presenter

Presenterna är A och O på babyshowern. Tanken är att den blivande mamman ska överösas med presenter för henne och barnet. Ibland kan det vara kul att gå ihop flera stycken för att ge något lite dyrare, men det är även kul med många små presenter. Glöm inte bort att slå in presenten i ett fint paket. Klassiska presenter på en babyshower är bland annat:

  • Baby- och barnkläder som är den vanligaste presenten. Barnkläder kommer alltid att komma till användning och kan dessutom användas av eventuella framtida syskon. Köp gärna lite större storlekar eftersom de blivande föräldrarna förmodligen köpt de mest för den nyfödda. Det brukar vara uppskattat att köpa barnklädesplagg som är lite lyxiga, exempelvis i ett härligt material eller finkläder. Detta för att föräldrarna ofta prioriterar de mest praktiska plaggen.
  • Gosedjur är en fint att ge bort. Kolla gärna med de andra gästerna på babyshowern så att ni inte alla ger bort gosedjur eftersom det kan vara bra att ge några praktiska presenter också.
  • Skönhetsbehandling till den blivande mamman är ofta mycket uppskattat. Hon är förmodligen tung och trött i slutet av graviditeten. En skönhetsbehandling eller en gravidmassage ger henne en rofylld stund när hon får fokusera helt på sig själv.

Tårtan & mat

Tårtan är en central del på alla kalas, även på babyshower. Ingen babyshower är komplett utan en klassisk blöjtårta; en blöjtårtan går inte att äta, utan det är snarare en present. Den utgörs av ihoprullade blöjor som formas till en tårta. Blöjtårtan fungerar både som present och som dekoration på kalaset. Det går att göra en blöjtårta själv, men det är ganska pilligt och tar lång tid. Det bästa är att beställa en färdig för ett garanterat snyggt resultat.

Förutom blöjtårtan behövs det såklart även en riktig ätbar tårta. Matcha gärna tårtan med temat för babyshowern. Vanliga teman kan exempelvis vara blått, rosa eller guld. Annan mat som brukar finnas på en babyshower är cupcakes, smågodis och snittar. Kaffe, te och alkoholfritt bubbel är vanliga drycker.

Dekorationer

Snåla inte med dekorationerna utan pynta med ballonger, serpentiner och annat på kalaset. Dekorationerna bör vara i samma färger som temat. Glöm inte bort att dekorera tallrikarna, glasen och dukningen.

mts_wordx